Drodzy Rodzice!
W tym tygodniu zapoznajcie dzieci z pracą rolnika: czynnościami, jakie wykonuje i potrzebnymi mu narzędziami. Niech dowiedzą się, czym jest kłos i jak z ziarenka wyrasta roślina. Przeczytajcie dzieciom wiersz Pieczywo B. Szuta, aby poznały proces powstawania mąki. Zapoznajcie ich również z różnymi rodzajami pieczywa (bochenek chleba, rogaliki, bułki). Aby dzieci lepiej poznały etapy powstawania chleba czy bułek, możecie wspólnie z dziećmi przygotować ciasto, przyglądać się jak rośnie i upiec pyszne domowe pieczywo.
Porozmawiajcie też o maszynach i urządzeniach rolniczych (traktor, kombajn zbożowy, silos, prasa belująca, pług, siewnik). Niech dzieci dowiedzą się o różnych rodzajach prac w gospodarstwie, które wykonuje się w określonych porach roku: zbiór buraków, przycinanie gałęzi drzew, rozsypywanie nawozu po polu, zbiór pomidorów, wykopywanie marchwi, sianie zboża, karmienie sianem krów w oborze, pielęgnowanie młodych zwierząt, które dopiero się urodziły, żniwa czyli ścinanie i zbiór zboża. Porozmawiajcie o obowiązkach rolnika związanych z posiadaniem zwierząt. Można razem z dzieckiem skonstruować makietę przedstawiającą podwórko na wsi wraz z polem i drogą.
W wiejskiej zagrodzie
Emilia Raczek
(Drodzy rodzice, w czasie gdy będziecie czytać opowiadanie, dzieci mają za zadanie naśladować wszystkie wymienione czynności lub zwierzęta.)
W wiejskiej zagrodzie praca wre od świtu. Gospodarz skoro świt wstał, by zająć się zwierzętami. Najpierw wszedł do chlewika, gdzie w wielkich kotłach mieszał paszę dla świnek. Następnie poszedł do stajni, gdzie wielkimi widłami poprzenosił do boksów belki słomy i siana. Na koniec poszedł do obory, gdzie czekały na niego już krowy. Stały i muczały, a on najpierw nakarmił je i pognał na zielona łączkę. Następnie gospodarz zjadł szybko śniadanie i wyprowadził z garażu traktor. Doczepił do niego pług i wyruszył w pole. Tam zaorał i zbronował całe pole równiutko, rządek przy rządku. Przyjechał do domu, zjadł obiad i wyszedł do stodoły, gdzie musiał poprzestawiać z miejsca na miejsce bardzo ciężkie worki z paszą dla zwierząt. Wieczorem po kolacji mógł nareszcie odpocząć.
Pieczywo
Bogusław Szut
Skąd na stole smaczny chlebek?
Rolnik sieje ziarno w glebę.
(Gleba to jest ziemia czarna, w której rośnie zboże z ziarna.)
Kiedy zboże jest dojrzałe,
rolnik kosi je z zapałem,
potem młóci, w swych maszynach
i wywozi plon do młyna.
Młynarz w młynie ziarno miele,
białej mąki robi wiele.
Mąka trafia do piekarza,
który ciasto z niej wytwarza.
Z ciasta robi chleb, rogale…
W piecu piecze je wytrwale.
Jest pieczywo! Ślinka leci,
więc smacznego, dzieci!