21 października obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Święto to zostało zainicjowane w Nowej Zelandii 18 października 2013 roku. W tym światowym dniu, także uczniowie naszej Szkoły a dokładnie klasy piątej, promując wśród rówieśników zdrowe nawyki żywieniowe, przygotowali własnoręcznie sałatkę owocową na lekcji wychowawczej. W trakcie przygotowania „kucharze amatorzy” dowiedzieli się jak ważną rolę odgrywają owoce i warzywa w zdrowym odżywianiu i dlaczego należy spożywać co najmniej 5 porcji dziennie.
Nie tylko Szkoła świętuje a także grupa Pszczółek i Biedronek, bardzo hucznie obchodziła ten dzień. Dzieci rozpoznawały za pomocą zmysłów takich jak wzrok, zapach, smak, kształt i budowę, właściwości owoców i warzyw. Dzięki swoim Paniom poznały korzyści płynące ze spożywania warzyw i owoców.
Przedszkolaki próbowały także świeżo wyciśniętego soku z marchwi i jabłek oraz miały możliwość poznać smak niektórych owoców egzotycznych takich jak khaki, granat czy awokado.