Tosty to jedna z najsmaczniejszych potraw, którą można przygotować w krótkim czasie. Aby zrobić tosty, potrzebne będą kromki chleba i toster lub opiekacz do tostów.
Pierwszym krokiem jest umieszczenie kromek chleba w tosterze lub opiekaczu do tostów. Następnie należy włączyć urządzenie i poczekać, aż chleb zostanie podgrzany i zbrązowieje z jednej i drugiej strony. W zależności od preferencji, można użyć różnych rodzajów chleba, takich jak biały, razowy, żytni, a nawet tostowy chleb.
Po upieczeniu tostów, można je podawać w różny sposób. Najprostszym sposobem jest posmarowanie ich masłem lub margaryną, a następnie dodanie ulubionego dżemu lub miodu. Można też przygotować tosty z dodatkami, takimi jak ser, szynka, pomidory, awokado, jajka sadzone czy bekon. W tym przypadku, przed umieszczeniem kromki chleba w tosterze, należy na nią położyć wybrane składniki i dopiero wtedy podgrzewać. Po podgrzaniu, tosty z dodatkami można podawać jako ciepłą przekąskę lub lekki posiłek.